Kävelyt

 

 

Lajiesittely

 


Suomen ennätykset

20 km kävely 1:19:52  Reima Salonen,  TurWei,  Pihtipudas 21.6.1986
10 km kävely 42:20  Sari Essayah,  LapinlVe, Göteborg SWE 7.8.1995


 

Kilpakävely on paitsi kontakti- myös taloudellisuuslaji. Kilpakävelijän askeltiheys on n. 200 askelta minuutissa ja silmin nähtävä maakosketus tulee säilyttää suorituksen kaikissa vaiheissa.

Pieni lentoaika on kuitenkin olemassa ja se kasvaa vauhdin kasvaessa. Parhaat urheilijat pystyvät pitämään lentovaiheen keston alle neljässä sadasosasekunnissa myös kovassa, alle 4min/km -vauhdissa. (Neljä sadasosasekuntia = tutkimuksissa todettu silmin nähtävän maakosketuksen raja).

Alustaa vasten kilpakävelijä tuottaa mahdollisimman vähän voimaa (alle kaksi kertaa oman kehon paino), koska suuri pystyvoima tuhlaisi energiaa. Vaakasuunnassa jalka on liikkeessä taaksepäin jo ennen kantapään maakontaktia, jolloin eteenpäin vievää voimaa tarvitaan vähemmän askeleen myöhemmässä vaiheessa.

Fasaanikukko luottaa nopeisiin jalkoihinsa vaaran uhatessa ja juoksee karkuun joskus silmiinpistävän kovalla vauhdilla. Kilpakävelyn kilpailumatkoilla fasaani jäisi kilpakävelevän kädellisen jalkoihin, sillä 4min/km -vauhtiin maassa viihtyvä lintu pystyy vain hetkittäin. Jalan ojentuminen sen sijaan tapahtuu myös fasaanilla esimerkillisesti.

Juoksevalla fasaanilla on yksi erinomainen etu kilpakävelijään verrattuna: pitkä pyrstö takaa jatkuvan maakosketuksen.

 

 

-Suomen Urheiluliitto


 

Lajikohtaiset aikataulut

Torstai 20.7.

klo 19.00, Miesten kilpakävely, 20 km

 


Lajikumppanina Seinäjoen seurakunta

Torstai 20.7.

klo 19.15, Naisten kilpakävely, 10 km

 


Lajikumppanina Seinäjoen kaupunki