Kisahistoria

 

Kalevan kisat

Kalevan kisat ovat yleisurheilun Suomen mestaruuskilpailut ja ne pidetään joka vuosi paikkakunnan vaihdellessa.

Ensimmäiset yleisurheilun Suomen mestaruuskilpailut pidettiin Tampereella vuonna 1907.  Tämä tarkoittaa sitä, että Seinäjoen kesän 2017 Kalevan kisoissa pääsemme juhlimaan Kalevan kisojen 110-vuotista taivalta. Naiset saivat omat viralliset SM-kilpailunsa vuonna 1945, aluksi naiset kilpailivat eri aikaan kuin miehet. Vuodesta 1959 lähtien naiset ja miehet ovat kilpailleet samoissa Kalevan kisoissa.

Kisapaikkana Seinäjoki

Vuoden 2017 kisat ovat neljännet Kalevan kisat, jotka Seinäjoella on järjestetty. Aikaisemmin Seinäjoen keskuskentällä Suomen mestaruuksista on taisteltu vuosina 1952, 1975 ja 1999.

Kisapaikkana tulevissa kisoissa toimii edelleenkin vuonna 1952 rakennettu keskuskenttä. Kentälle normaalioloissa mahtuu noin 4000 katsojaa, mutta kesän tulevia kisoja varten alueelle rakennetaan väliaikaisia katsomopaikkoja.

 

kalevan-malja

Kalevan malja

Vuonna 1909 Henkivakuutusyhtiö Kalevan henkilökunta lahjoitti SM-kisoihin kiertopalkinnon, Kalevan maljan. Kalevan maljasta kilpailevat yleisurheiluseurat.

Maljasta johtuen yleisurheilun Suomen mestaruuskilpailuita on kutsuttu vuodesta 1910 lähtien Kalevan kisoiksi. Virallisen siunauksen nimitykselle antoi Suomen Urheiluliitto (SUL) vuonna 1937, SUL:n puheenjohtajana toimi tuolloin Urho Kaleva Kekkonen.

Hopeinen Kalevan malja on 50,5 senttimetriä korkea ja painaa 2,3 kiloa. Maljan kylkeen on runsaat sata vuotta sitten kaiverrettu ajaton lause " Ruumiillinen ja taloudellinen hyvinvointi on päämäärämme". Lue lisää maljan tarinasta.

seinajoen-kentta

Keskuskentän remontti

Seinäjoen keskuskenttä kunnostetaan Kalevan kisoihin. Peruskunnostusurakka käynnistyi syyskuun alussa ja kenttä on työmaa-alueena 19. kesäkuuta 2017 asti.

Kentällä uusitaan suorituspaikat ja juoksurata-alue. Lisäksi alueen rakennukset kokevat pientä pintaremonttia. Kentän pohjalle on ajettu maata ja mursketta yhteensä noin 2 000 tonnia ja sen päälle valettiin noin 7 sentin kerrokset asfalttia. Kevään aikana kentän päälle levitetään sininen hunajakennorakenteinen Mondo-matto.

Seinäjoen Seudun Urheilijat

Seinäjoen Seudun Urheilijat on yleisurheilun ja triathlonin erikoisseura, joka toimii koko Seinäjoen alueella.

Vuoden 2009 alusta voimaan tulleen kuntaliitoksen myötä Seinäjoen alueella toimi neljä yleisurheilua harjoittavaa seuraa: Nurmon Urheilijat-99, Peräseinäjoen Toive, Seinäjoen Urheilijat ja Ylistaron Kilpa-Veljet. Yhdessä järjestettyjen vuoden 2009 nuorten SM-kisojen jälkeen seurat yhdistyivät SSU:ksi.