Pyry Niskala: Leiritunnelmia

Tervehdys!

Tätä tekstiä kirjoittaessa istun lentokoneessa matkalla kotiin Puerto de la Cruzista Teneriffalta, jossa vietin edelliset kaksi viikkoa harjoitusleirillä. Koneessa istuukin varsin tyytyväinen mies, sillä leiri meni aika lailla niin kuin oli suunniteltukin. Tekstissä avaan leirin aikaista harjoitteluani pääpiirteittäin sekä samalla tuon esiin muita huomioita päivien kulusta.

Ensimmäiseksi muutama sananen harjoitusolosuhteista. Tärkeimmäthän asiat harjoitusleirillä luonnollisesti urheilijan kannalta ovat harjoituspaikat, sää, ruoka ja majoitus. Näillä kaikilla osa-alueilla leiripaikkamme on mielestäni erinomainen. Sää on tähänkin aikaan vuodesta koko ajan +20-23 astetta, joka on ainakin omalla kohdallani varsin täydellinen lämpötila harjoitella. Harjoituspaikat ovat kiekonheittäjälle ja muillekin heittäjille mainiot, joskin muiden yleisurheilulajien edustajille suorituspaikat(radat) ovat varsin kehnossa kunnossa. Ruuan ja majoituksen osalta ei liiemmin löydy moitteen sijaa. Hotelliltamme saimme todella kattavan aamiaisen ja illallisen ~55 euron vuorokausihintaan, jota pidän itse erittäin huokeana hintana niin laadukkaalle hotellille. Lounaaksi söimme yleensä treenien välissä jonkin kevyemmän lounaan. Normaali päivärytmimme harjoitusten ja ruokailujen osalta näytti suunnilleen seuraavanlaiselta:

8.00 Herätys
8.15 Aamiainen
11.00-13.00 1. Harjoitus
13.00 Palkkari
13.30 Lounas
15.00 Lyhyet päikkärit
16.30-18.30 2. Harjoitus
18.30 Palkkari
19.30-20.00 Illallinen
22.00 Iltapalaa tarpeen mukaan
23.00 Unille

Kahden harjoituksen päivinä ohjelma on siis aika pitkälle aikataulutettu treenien, syömisten ja levon ympärille. Toki myös yhden harjoituksen päivinä sekä lepopäivinä samat teemat ovat keskiössä, mutta päivään voi mahduttaa myös jotain muuta aktiviteettia kuitenkaan liikaa rasittamatta kehoa turhan pitkillä kävely- tai automatkoilla.

Olimme reissussa yhteensä 15 päivää, joista ensimmäinen sekä viimeinen kului kokonaan matkustaessa, eli varsinaisia harjoituspäiviä tuli siis 13. Keväisin olen suosinut huomattavasti pidempiä ulkomaan leirijaksoja, mutta tähän aikaan kaksikin viikkoa lämmössä tuo sopivan piristysruiskeen tekemiseen. Sen ajan pystyy harjoittelemaan tehokkaasti ilman yli päivän kevyitä pätkiä.

13:sta harjoituspäivääni sisältyy yhteensä kahdeksan lajiharjoitusta, seitsemän voimaharjoitusta sekä kolme yhdistelmäharjoitusta (sisältäen liikkuvuus, nopeus, kimmoisuus, kuntopallo yms.). Näiden lisäksi muutamia palauttavia harjoituksia tarpeen ja tilanteen mukaan. Harjoitusmäärällisesti nämä lukemat eivät juuri poikkea kotimaassa tehtävästä harjoittelusta laji-painotteisella jaksolla muuta kuin siten, että heittoharjoituksissa heittomäärät ovat vähäisempiä kuin pressuun heitettäessä. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että tehot nousevat usein kun siirrytään ulos heittämään, joten määrää on syytä jonkin verran vähentää.

Tässä vielä runko miltä toinen harjoitusviikkoni leirillä näytti:

Ma ap. Laji, ip. Voima
Ti ap. Laji, ip. Voima
Ke Lepo
To Yhdistelmäharjoitus
Pe ap. Laji, ip. Voima
La ap. Laji, ip. Voima
Su ap. Laji

Yhteensä toisella viikolla kertyi siis kymmenen harjoitusta, joka on myös varsin normaali harjoitusmäärä minulle kotimaassakin harjoitellessa. Toista viikkoa häiritsi hieman omalla kohdallani vatsaoireet viikon keskivaiheilla, joten harjoittelua piti hieman höllätä sen vuoksi, joskin kaikki suunnitellut treenit tuli loppujen lopuksi kuitenkin tehtyä.

Tällaisia kuulumisia siis tällä kertaa. Tai eihän tässä edes varsinaisesti juuri tullut kuulumisista kirjoitettua, mutta pääpiirteittäin näin: hyvin menee, mutta menköön! Tällä kertaa tuli ulos tämmöinen informatiivisempi teksti, seuraavalla kerralla ehkä jotain muuta.

Seuraa urheilu-uraani:

Youtube: Pyry Niskala
Twitter: @NiskalaPyry
Instagram: @piittoni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Name *