Mestareita kentällä ja katsomossa: Jussi Jouppila

Jouppilan Jussin matkassa Seinäjoen neljänsiin Kalevan kisoihin

Jouppilan kuuluisista urheilijaveljeksistä puhutaan paljon. Veljessarjasta puhuttaessa saattaa helposti mennä sekaisin isät ja pojat sekä veljet ja serkut. Tunnetuin suvun urheilija on ollut Kauko Aatos Johannes eli Kaappoo Jouppila. Kaappoo oli mukana maaotteluissa ja Kalevan kisoissa kymmeniä vuosia. Kaappoo nakkasi kiekkoa vielä 61-vuotiaanakin 48,20 metriä ja kilpaili menestyksellisesti veteraanien kisoissa. Kaappoon veljeksiä olivat Eero, Matti, Jaakkoo ja Herkkoo sekä sisar Aune. Kaappoon ja Tellervon ”Tellun” poikia taas ovat Jussi, Antti, Heikki ja Tuomo. Samoissa kilpailuissa kilpailivat usein kahden sukupolven edustajat. Jouppilat tunnettiin isokokoisina kuulamörssäreinä ja kiekon heittäjinä. Leikillisesti sanottiinkin, että Jouppilat pitivät sukukokousta kuularingissä. Usein piirin mestaruuskisoissa kaikki kuulan ja kiekon mitalit menivät Jouppilan suvulle.

Ensin opiskelu ja ammatti

Jussi muistelee, että kotona korostettiin aina, että ensin tulee opiskelu ja ammatti ja sitten vasta jonkin matkan päässä urheilu. Näillä opeilla oli lahjakkaankin nuoren vaikea päästä ihan huipulle. Jussi opiskeli lääkäriksi ja erikoistui sisätautien erikoislääkäriksi. Kuulantyönnön harjoitteluun ei liiemmin jäänyt aikaa.

Nuoruusmuistoja

Parhaillaan on monella nuorella edessä kevään Yo-kirjoitukset. Jussi muistelee, että kun hänellä oli aikoinaan yo-kirjoitukset, niin hän oli koko ajan 40 asteen kuumeessa. Hyvin ne kuitenkin meni. Tämä lohdutuksena kevään kirjoittajille. Jussi muistelee myös armeija-aikojaan. En ollut kovinkaan paljon sitä ennen pois kotoa ja koti-ikävä vaivasi aikuista poikaakin. Jussin äiti Tellervo on tällä hetkellä 95-vuotias ja asuu yksin kotitalossaan. Äiti oli tallentanut kaikki meidän poikien armeijasta lähettämät kirjeet. Aivan hiljattain hän antoi kirjeet meille ”pojille”. Luin omat kirjeeni läpi ja huomasin, että varsinkin alkuaikoina oli usein tarvetta kirjoittaa kotiin äidille.

Muistoja Seinäjoen Kalevan kisoista

Seinäjoella oli ensimmäiset Kalevan kisat vuonna 1952. Jussi oli silloin vasta 6-7 vuotias. Jussi oli kentällä mukana. Jussille on jäänyt mieleen, että isä-Kaappoo heitti kaikki kiekonheitot ohi sektorin. Kävely on jäänyt mieleen siitä syystä, että naapurin äitee sai kävelyä seuratessaan pahan migreeni-kohtauksen. Kotona kävi myös useita isän urheilijakavereita.

Seinäjoen toiset Kalevan kisat olivat vuonna 1975. Silloin elettiin Suomen juoksun huippuaikaa. Mieleen ovat jääneet muun muassa Lasse Viren, Tapio Kantanen, Mikko Ala-Leppilampi, Lätsä-Pekka Päivärinta ja Riitta Salin. Jussi oli silloin kuulassa kakkonen tuloksella 18,46. Jussin parhaat vuodet olivat 1970-luvulla. Kuulaennätys on 19,10 m. Paikaltaankin Jussi on työntänyt 18,50.

Seinäjoen kolmansissa Kalevan kisoissa 1999 Jussin vastuulla oli kisojen lääkintähuollon järjestäminen. Silloin elettiin Arsi Harjun aikaa. Jussi toteaa, että hän ei tiedä toista urheilijaa, joka olisi niin pienellä budjetilla selviytynyt olympiavoittajaksi. Mieleen jäi hyvin se, että Olli-Pekka Karjalainen heitti kisoissa moukarissa nuorten maailmanennätyksen. Hänelle piti nopeasti järjestää dopingtestaus, että tulos olisi ennätyskelpoinen. Näitä kisoja markkinoitiin otsikolla: Seinäjoelta Sevillaan. Mainittakoon, että Olli-Pekka Karjalainen on nyt tulevien Kalevan kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja.

Heinäkuussa on sitten Seinäjoen neljännet Kalevan kisat. Jussilla on taas isot vastuualueet. Jussi on keskeisesti mukana kisojen taloushankinnassa ja lääkintähuollon järjestämisessä. Jussi seuraa tarkasti oman alueen urheilijoiden menestymistä ja iloitsee siitä, että omasta seurasta on nousemassa runsaasti lahjakkaita yleisurheilijoita.

Enemmän iloa ja tunnelmaa kisoihin

Jussin ja Mirjan kanssa samassa talossa asui aikoinaan tunnettu urheilutoimittaja ja ideanikkari Simo ”Niku” Nikula. Jussi ja Niku ideoivat muutaman kerran pientä showta kilpailujen yhteyteen. Piirinmestaruuskisojen yhteydessä Seinäjoella 1975 Jussi haastoi Seinäjoen Maila-Jussien 7 parasta pesäpalloilijaa 60 metrin kisaan. Vain yksi rohkeni tulla paikalle. Aulis ”Auku” Peltomäki tuli ja voitti yli 100-kiloisen Jussin hauiksen mitalla. Jussin paras aika 60 metrillä on 7,22.

Karijoen Tapparan piirikunnallisten yleisurheilukilpailujen yhteydessä kesällä 1974 järjestettiin 100 metrillä tasoitusjuoksu Antti Rajamäen kanssa. Kilpailuja mainostettiin otsikolla: Lyökö Jouppila Rajamäen. Jussi ja Kivisaaren Martti saivat tasoitusta siten, että he lähtivät 87 metrin kohdalta. Jussi muistelee, että hän voitti kisan. Kisan mainoksessa vihjailtiin, että Paanasen Mikko saattaa järjestää toto-veikkauksenkin ensimmäistä kertaa yleisurheilukisojen yhteydessä.

Miten Seinäjoen tuleviin Kalevan kisoihin saataisiin iloinen ja kannustava tunnelma sekä urheilijoille että katsojille? Jussi heittää haasteen meille jokaiselle: Tehdään Suomi 100 juhlavuoden Kalevan kisoista juhlallinen mutta samalla iloinen kansanjuhla. Urheilu on iloinen asia. Tervetuloa Seinäjoen Kalevan kisoihin 20.-23.7.2017.

 

Jussi Jouppila
Voima se on joka jyllää! Kuvassa Jouppilan isä-Kaappoo ja pojat vasemmalta Tuomo, Antti, Heikki ja Jussi kovassa kädenväännössä. Kaappoo totesi, että jälkikasvu yrittää jo hyppiä nenille, mutta vielä jäävät toiseksi. Taustalla perheen ikioma valmentaja äiti ”Tellu” Tellervo Jouppila.

 

 

Vieraileva kirjoittaja ja artikkelin koostaja,

Väinö Kuoppala
vaino.kuoppala@netikka.fi


 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Name *