Oopeen ME-tulos kruunasi vuoden 1999 Kalevan kisat

Oopeen ME-tulos kruunasi vuoden 1999 Kalevan kisat

Vuoden 1999 Kalevan Kisat Seinäjoella muistuvat mieleen yhtenä toimitsijaurani tähtihetkenä. Sain kilpailujen johtajalta Heikki Perältä kutsun toimia moukarinheiton lajinjohtajana sekä koota toimitsijaryhmän Jalasjärven Jalaksen kiekkokarnevaaleilla rutinoidusta toimitsijajoukosta. Ryhmäni toiminta ei ollut vielä ehtinyt edes käynnistyä, kun sain ensimmäisen kilpailupäivän aamuna anivarhain dramaattisen puhelun, jossa lajin varajohtaja Esko Viitala ilmoitti kotitalonsa palaneen yön aikana. Luonnollisesti varajohtaja ryhmässämme vaihtui.

Miesten moukarinheiton finaalista kehkeytyi yksi kisojen huipputapahtumista. Vuotta aiemmin Oulun Kalevan Kisoissa vasta 18-vuotias lajin suurlupaus Olli-Pekka Karjalainen oli ensimmäistä kertaa yllättänyt lajia hallinneen Marko Wahlmanin. Marko saapui pohjalaisnuorukaisen ”kotipesään” revanssimielellä.
Kisa eteni tasaisen taistelun merkeissä viimeiselle kierrokselle, jossa palkintojenjako oli vähällä turmella todellisen draamankaaren. Aikataulun mukainen palkintojenjako kuulutettiin alkavaksi, kun moukarissa oli jäljellä enää Olli-Pekan ja Markon heitot. Palkintojenjako olisi keskeyttänyt kisan ainakin kymmeneksi minuutiksi ja voi vain arvailla, mitä se olisi vaikuttanut kisan kulkuun. Siihen aikaan tapahtumaohjaus ei ollut nykytasolla, joten minun oli lajinjohtajana pakko ottaa ”ohjat” käsiini.

Ilmoitin radiopuhelimella, että moukarin kaksi jäljellä olevaa heittoa heitetään ennen palkintojenjakoa. O-P oli ensin heittovuorossa ja nuorukainen tempaisi heiton, joka kantoi 78.33 ja siirsi hänet kisan piikkipaikalle. Tulos oli 19-vuotiaiden maailman ennätys, eikä Marko pystynyt enää tuohon heittoon vastaamaan. Näin nuorukainen oli ottanut toisen aikuisten SM-kultansa. Kaiken kaikkiaan näitä Suomen mestaruuksia O-P:lle kertyi hänen huikealla urallaan viisitoista. Ensi kesän Kalevan Kisoissa O-P johtaa kisojen järjestelytoimikuntaa.

Naisten moukarinheitossa alkoi toisen eteläpohjalaisheittäjän komea Kalevan Kisojen mitaliputki. Soinin Sisun Merja Korpela otti 18-vuotiaana ensimmäisen Kalevan Kisa-mitalinsa heittämällä pronssille. Tähän mennessä näitä mitaleita on kertynyt 17 ja seuraava on varmasti haussa tulevana kesänä Seinäjoella.

Miesten keihäänheitossa Lapuan Virkiän Harri Haatainen otti Seinäjoella ensimmäisen kaikkiaan viidestä Kalevan Kisojen nelossijastaan. Aikanaan nuorten ME-tuloksenkin kiskaissut lapualaiskarpaasi on todellinen tilastokummajainen suomalaisessa yleisurheilussa. Mies on edustanut Suomea kaikkiaan viisissä aikuisten arvokisoissa, kerran olympiakisoissa, kahdesti MM-kisoissa ja kahdesti EM-kisoissa. Kalevan Kisoissa hän ei kuitenkaan ole koskaan ollut mitaleilla. Ensimmäinen nelossija oli tuloksena juuri Seinäjoella v. 1999 ja viimeisin menneenä suvena Oulussa. Kalevan Kisoissa tämä huippulahjakkuus kisasi ensimmäisen kerran jo v. 1995 silloin 16-vuotiaana ja kisaputki saanee jatkoa ensi kesänä Seinäjoella, jolloin vuorossa olisi jo 22. kerta.

Vuoden 1999 Kalevan Kisoissa Tiina Kankaanpää otti mestaruuden järjestävälle seuralle. Tiina hallitsi naisten kiekonheittoa Suomessa vuosituhannen vaihteen molemmin puolin vuosikymmenen ajan ottamalla Kalevan Kisoissa kahdeksan mestaruutta. Muut eteläpohjalaismestarit olivat Olli-Pekan ja Tiinan lisäksi Marianne Mattas korkeushypyssä sekä Teija Saari seiväshypyssä.

Ensi kesän kisojen pääsihteeri Johanna Manninen ei osallistunut Kalevan Kisoihin v. 1999, koska hän kisasi samaan aikaan Riikassa järjestetyissä 19-vuotiaiden EM-kisoissa. Riikassa Johanna otti pikamatkoilla kaksi hopeamitalia ajoilla, jotka olisivat kevyesti riittäneet mestaruuksiin Seinäjoella. Olli-Pekka ehti lentämään Riikaan myös näihin kisoihin ja palkintona oli luonnollisesti EM-kulta. Merja Korpela kisasi puolestaan ensin Riikassa ja silloisen valmentajansa Ilpo Kaukorannan saattamana riensi Seinäjoelle. Merjankin palkintokaappiin tallentui ko. viikonloppuna Kalevan Kisojen pronssin lisäksi myös nuorten EM-pronssi.

Toivottavasti ensi kesänä Seinäjoella saa jälleen alkunsa muutama huikea eteläpohjalainen yleisurheilun menestystarina.

 

Ahti Arokallio
Varapuheenjohtaja
Suomen Urheiluliitto

 

 


 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Name *