Komia kenttä valmistuu

Siinähän voisi olla nimi-ideaa ehostuvalle urheilupyhätöllemme. Syyskuun alkupäivistä asti on konevoima jauhanut yli nelikymmenvuotisen historian maineikkaalla keskuskentällämme muistojen myllyyn. Niin vuoden 1975 Kalevan kisoihin saatu kumiasfalttipinta kuin sen päälle tehty polyuretaanikin on kaavittu pois ja suorituspaikat on asfaltoitu odottamaan ensi kevään pinnoitusta.

Asialla on osaava ja monia hyviä kenttiä tehnyt urakoitsija, joka on jo mitannut ja perustanut useat suorituspaikat uusin kiintopistein. Seinäjoen keskusurheilukenttää on saneerattu useaan otteeseen, ja yleensä tarvetta ovat vauhdittaneet kaupunkiin myönnetyt yleisurheilun Suomen mestaruuskilpailut, jotka aikuissarjassa tunnetaan nimellä Kalevan kisat. Nämä peruskorjaukset ovat myös jättäneet aina jonkin muiston ajastaan. Yhtenä sellaisena maaliviivan paikka.

Historiallisessa pääkatsomossa sijaitseva kuuluttamon paikka on peruja vuoden 1952 Kalevan kisojen maaliviivasta. Kun juuri olemme saaneet kuulla selostajalegenda Paavo Noposen siirtymisestä ajasta iäisyyteen, herää mielenkiinto siitä, ketkä lie olleet kuuluttamassa vuonna 1952? Samalla kohtaa sijaitsi maaliviiva myös vuoden 1975 Kalevan kisoissa.

Kentän pinnoite muuttui 1980-luvulla polyuretaaniksi, jolloin myös uudet mittaukset toivat maalilinjan nykyisen maalitornin paikalle. Maalitorni rakennettiin palvelemaan vuoden 1999 Kalevan kisoja.

maalitorni

Ensi vuoden Kalevan kisat edesauttoivat 30 vuotta vanhan kentän peruskorjauksen, jonka seurauksena Seinäjoen kenttä tulee saamaan kolmannen maaliviivansa – muistona jälleen Kalevan kisoista.

maaliviiva

Nuoli osoittaa asfaltoinnin jälkeen ennen pinnoitusta uuden maaliviivan paikan. Hiuksenhieno viiva on pikitien pintaan piirretty (kuva Tapio Pesu).

Aika kulkee eteenpäin ja arvokisat jättävät näköjään muistijälkensä. Näiden enemmän tai vähemmän betonisten jälkien lisäksi tulee itsenäisyytemme 100-vuotisjuhlatapahtuma jättämään myös varmasti kilpailullista muisteltavaa.

 


Blogin kirjoittajana kilpailun johtaja Tapio Pesu

 

 

One thought on “Komia kenttä valmistuu

  1. Ihmetellä täytyy, ettei ko maaliviiva-asiaan ole puututtu esim 1999, jolloin täällä oli viimeksi KK. Lienee ylivoimainen tehtävä siirtää vanha, mm. maalikameran sijoituspaikkana toimiva torni, eteläänpäin. Vaan taitaa nykymaalikamerat liidellä ilmassa maalin yläpuolella. Sellaisia härveleitä jo liikkui tänä kesänäkin kentän yllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Name *