Heidi Erkinheimo: Henkinen hyvinvointi urheilun rinnalla

Urheileminen vaatii fyysisten ominaisuuksien ja lajitaitavuuden lisäksi myös henkiseltä puolelta paljon. Itse urheilusuorituksiin tulee keskittyä ja pyrkiä poistamaan muut tekijät mielestä parhaan mahdollisen suorituksen saamiseksi, sekä loukkaantumisriskin pienentämiseksi. Välillä täytyy käydä mielessä läpi oikeanlaisia suorituksia, ja kilpailutilanteissa unohtaa ylimääräinen hälinä ympäriltä. Tällaiset ponnistelut väsyttävät henkistä puolta. Itselleni onkin tärkeää, että on mahdollista saada ajatukset välillä täysin pois urheilusta. Hyvien tulosten saavuttaminen vaatii paljon työtä, sekä ajan ja ajatusten uhraamista urheilulle, mutta liika on kuitenkin aina liikaa ja välillä pieni etäisyys antaa tilaa uusille ajatuksille ja uutta virtaa tekemiseen.

Tätä samaa henkistä puolta koetellaan myös vastoinkäymisten kohdalla, kuten silloin, kun tulos ei olekaan toivotunlainen, tai jos eteen tulee loukkaantuminen. Kun olin itse pitkään loukkaantuneena, olin hyvin kiitollinen siitä, että minulla oli elämässäni paljon mukavaa sisältöä urheilun lisäksi. Olen satsannut paljon urheiluun ja tehnyt paljon asioita ja valintoja urheilu mielessäni, mutta en ole ikinä tahtonut rajoittaa koko elämääni urheilun perusteella tai laskea arkeani täysin urheilun varaan. En ole tehnyt näitä valintoja siksi, etten tahdo antaa kaikkeani urheilussa vaan siksi, että on aivan henkisenkin hyvinvointini kannalta tärkeää, että arkeni sisältää muitakin aktiviteetteja, ja esimerkiksi opiskelu antaa muuta ajateltavaa ja vaatii erilaista aivotyötä kuin urheilu, mistä myös pidän.

Opiskelun lisäksi ystävät ja läheiset ihmiset ovat tärkeä voimavara. He ovat itseasiassa yksi niistä tekijöistä, joiden avulla on helppo irrottautua urheilusta ja ajatella aivan jotain muuta. He myös näkevät sen, mitä kaikkea teen urheilun vuoksi ja tarvittaessa tukevat silloin, kun kaikki ei mene täysin suunnitellusti.

Kaiken kaikkiaan henkinen hyvinvointi urheilun rinnalla sisältää hyvin pitkälti samat elementit kuin kenen tahansa ihmisen henkinen hyvinvointi; elämään tarvitaan läheisiä ihmisiä, rentoutumista sekä niin sanottua vaihtoehtoista tekemistä, jottei koko elämä pyöri 24 tuntia vuorokaudessa saman asia ympärillä.

Seuraa Heidiä Instagramissa:
@heidierkki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Name *