Eetu Kangas: Henkinen hyvinvointi urheilun rinnalla

Kymmenottelu käsittää kymmenen yleisurheilulajia suoritettuna kahtena päivänä. Yleisurheilulajeista se on pitkäkestoisin suoritus ja voi sen kenties sanoa myös olevan fyysisesti rankimmasta päästä. Kovan fyysisen rasituksen lisäksi on kymmeneen lajiin täysillä keskittyminen myös psyykkisesti vaativa ponnistus. Paitsi, että lajin kilpailu on henkisesti raskasta, vaatii lajin harjoitteleminen myös hyvää henkistä kanttia. Kehittymiseen pyrkivän moniottelijan harjoittelun on oltava hyvin paljon äärirajoilla olevaa tekemistä. Blogini aiheena tällä kertaa onkin henkinen hyvinvointi urheilun rinnalla.

Aiheesta minulla tuntui olevan lähtökohtaisesti vähän sanottavaa. Ajattelin aiheen kuuluvan niille, jotka käyttävät henkistä valmennusta tai muita vastaavia psykologisia palveluja, joita itse en hyödynnä. Lähdin kuitenkin miettimään aihetta sitä kautta, mikä auttaa minua jaksamaan henkisesti kiireisen arjen keskellä. Pohdiskelun vastaukseksi löysin itsestäni kolme vastausta kysymykseen ja muotoilen ne kolmeen teesiin:

  1. Elämä ei saa pyöriä vain urheilun ympärillä
  2. Muista ettet ole yksin
  3. Pidä mielessä syy, miksi urheilet

Seuraavaksi avaan vähän näihin liittyviä pohdintojani ja ajatuksiani.

  1. Rakastan urheilua ja kaikkea siihen liittyvää ja välillä harmittelen, miksen vain voisi olla täysin ammattilainen ja keskittyä pelkästään urheiluun. Pohtiessani kuitenkin tajusin, että monesti juurikin kaikki muu normaali, ei-urheiluun, liittyvä elämä on urheilijan henkireikiä. Välillä ajatukset täytyy saada ihan jonnekin muualle kuin urheiluun. Sen takia olenkin tyytyväinen, että minulla on muun muassa opiskelua urheilun kanssa samaan aikaan. Vaikka opiskelu usein viekin mahdollisuutta esimerkiksi kahden treenin päivistä, mahdollistaa se kuitenkin sen, ettei kaikki energia ja ajatukset kulu vain urheilun parissa. Lisäksi on hyvä ajatella opiskelun olevan sijoitus tulevaisuuten, koska ainakaan minä en aio olla koko ikääni vain urheilija. Henkisesti tärkeää on myös välillä antaa itselleen lupa pitää hauskaa esimerkiksi kavereiden kanssa. Muutakin elämää on oltava urheilun lisäksi ja sitä on tärkeää malttaa välillä elää. Loppujen lopuksi urheilu ei todellakaan ole elämän tärkein asia.
  1. Sivusin jo tätä pohdintaa edellisessä eli sitä, että urheilijalla on useita ihmisiä ympärillä, joiden tuki on todella tärkeää henkisesti. Läheiset ja tärkeät ihmiset harvoin vastustavat tai alasajavat intohimoisen urheilijan harrastusta, tai niin sen ainakin pitäisi olla. Urheilijan olisi tärkeää muistaa, että hänen ympärillään on niitä ihmisiä, jotka häntä haluavat auttaa. Voi olla joillekin itsestään selvä asia, mutta on minun tapauksessani ainakin vähän valittavalle pohjalaiselle paikka paikoin hyvä asia muistuttaa. Puoliso, perhe, valmentaja ja ystävät ovat tärkeä henkinen tuki urheilijalle. Heitä pitäisi uskaltaa lähestyä, kun henkistä tukea tarvitaan. Tuki voi olla vaikka vain sitä, että tehdään jotain aivan muuta kuin urheilua. Läheiset ihmiset ovat joka tapauksessa urheilijan henkisen hyvinvoinnin kannalta tärkeitä.
  1. Toistat harjoituksissa samoja harjoitteita tuhansia ja taas tuhansia kertoja. Välillä ne puuduttavat ja välillä treeneissä väsyttää. Kun kyllästymistä ja väsymistä alkaa ilmetä huomattavasti, on syytä muistuttaa mieleen syy miksi urheilemassa olet. Henkisen hyvinvoinnin kannalta olisi tärkeää, että tekemisessä on mielekkyyttä tarpeeksi usein. Itse olen harjoituskauden aikana mielekkyyttä löytänyt muiden ottelijoiden kanssa yhdessä treenaamisen kautta. Lisäksi tavoitteet olen pyrkinyt pitämään kirkkaasti mielessä ja hakenut henkistä jaksamista hyvän motivaation kautta. Onneksi saan myös melko usein nautinnon tunnetta urheilemisen tuottamasta ilosta. Henkistä hyvinvointia on siis vaalittava myös tavoittelemalla alkuperäistä urheilun tuottamaa hyvää fiilistä!

Tätä kirjoittaessani istun lentokoneessa kohti Kyprosta, josta haen lisää henkistä hyvinvointia kauan odotetulta kolmen viikon leiriltä. Seuraavassa postauksessani saattekin aistia kyseisten viikkojen aiheuttamia leiritunnelmia. Kuulumisiin!

Seuraa Eetua Instagramissa @etskie

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Name *